Over het Houtens Muziek Collectief

Bij het Houtens Muziek Collectief volgen wekelijks meer dan 850 leerlingen muziekles. De jongste kinderen kunnen al vanaf zes maanden oud beginnen met Muziek op Schoot, en daarna is er voldoende keuze voor een lange muzikale carrière. Jong en oud kunnen dus terecht bij het HMC!

Collectief van docenten

Het HMC is een collectief van docenten: iedere docent is zelfstandig ondernemer. Onze leerlingen sluiten rechtstreeks met hun docent een lesovereenkomst af. Al onze docenten hebben een diploma Conservatorium of een diploma van soortgelijk niveau. Daarmee weten we zeker dat onze muzieklessen van goede kwaliteit zijn.

Bestuur

Het bestuur bestaat uit:

  1. Martin de Boer, voorzitter
  2. Bram Alblas, penningmeester
  3. Ton van der Ham, secretaris
  4. Tineke van der Meulen, docent-bestuurslid
  5. Christianne Maurer, docent-bestuurslid
  6. Marco van Berkel, docent-bestuurslid
    Meer informatie over de bestuursleden is hier te vinden.

Bureau

Het bureau wordt bemenst door:

  1. Katrien Haije, aanwezig maandag en dinsdag overdag en vrijdagmiddag
  2. David Jimmink, aanwezig maandag en woensdag overdag en vrijdagmiddag
Contact

Geschiedenis

Het Houtens Muziek Collectief werd in 1999 opgericht als opvolger van de gemeentelijke muziekschool (opgericht in 1975 toen Houten nog 4000 inwoners had): 23 docenten zijn toen bij elkaar gaan zitten omdat zij het jammer vonden dat er geen muziekles meer zou zijn vanuit een centrale plek. Dat heeft Houten geweten: vanaf 1999 is het aantal muziekdocenten gestegen van 23 naar 40 en het aantal leerlingen van 400 naar ruim 900.
Het muziekonderwijs in Houten heeft inmiddels haar eigen plek gekregen. Tot 2009 werd les gegeven in de inmiddels gesloopte Bernhardschool, maar ook versnipperd door heel Houten in schoollokalen en bij docenten thuis. Sinds september 2008 heeft het HMC een aantal eigen lesruimtes boven het Theater Aan de Slinger en vanaf april 2010 ook in Wijkcentrum/Cultuurhuis Schoneveld. Met deze lokalen van goede kwaliteit en gevuld met de hulpmiddelen die muziekles nodig heeft, beschikt Houten over goede faciliteiten voor volwaardige, kwalitatief goede lessen.
Mensen kunnen niet alleen bij het HMC terecht voor individuele muziekles, er zijn ook verschillende ensembles, koren, kortlopende cursussen voor kinderen en volwassenen en er worden steeds meer andere muzikale activiteiten georganiseerd. Dat pakken we soms groot aan, zoals bijvoorbeeld in 2014 en 2018 toen we een wereldrecord verbraken. In het seizoen 2019-2020 hebben wij ons 20-jarig bestaan gevierd: we hebben in dat jaar 19 concerten georganiseerd waaronder een flashmob en een lustrumfestival. Dat smaakt uiteraard naar meer. Op dus naar de volgende 20 jaar muziek in Houten!