Muziektheorie en Solfège

Dit is een korte maar intensieve cursus, die veel extra inzicht in muziek oplevert. Je legt de link tussen de muziek zoals je die maakt of beluistert en een groeiende kennis van de theorie. De cursus is geschikt voor jongeren én volwassenen, voor bespelers van een instrument, zangers, bandleden, mensen die zelf muziek componeren, en verder gewoon voor iedereen die geïnteresseerd is.

Over de cursus

In de basiscursus krijg je veel onderwerpen op een aantrekkelijke manier gepresenteerd, zoals toonsoorten, intervallen, akkoorden, maatsoorten, ritmes en transponeren. Je gaat begrijpen waarvoor je toonladders nodig hebt, je krijgt inzicht in akkoorden, je leert wat er allemaal achter die akkoordsymbolen zit … En je leert de dingen ook op de juiste manier te benoemen.
Naast de theorie krijg je praktische oefeningen en gehoortraining. Door de kleine groepsgrootte kan ook worden gekeken naar jouw individuele wensen. De cursus haakt aan op zowel popmuziek en jazz als klassieke muziek.
In de vervolgcursus gaan we dieper in op de harmonieleer: welke akkoorden worden gebruikt in een bepaald muziekstuk en waarom? Waarom ‘passen’ akkoorden eigenlijk goed bij elkaar? Waarom klinkt een bepaald akkoord zo ‘spannend’? Wat is een modulatie en hoe herken ik die? Er worden composities bekeken uit zowel het klassieke repertoire als uit de pop en jazz. Je muzikale voorstellingsvermogen wordt aangesproken en ontwikkeld, en je gehoor wordt (verder) getraind.

Meer informatie en aanmelden

  • Docent: Caroline van der Weiden. Klik hier voor meer informatie.
  • Beide cursussen tellen acht lessen op maandag, 20:00 – 21:15 uur
  • Locatie: Theater aan de Slinger.

Voor de basiscursus is het fijn als je noten kunt lezen. Voor de vervolgcursus is enig begrip van toonsoorten, intervallen en drieklanken erg prettig.

  • De vervolgcursus gaat van start op 25 maart 2024 en bestaat uit 8 lessen op maandag om 20:00 uur. Tarief: € 135,00 voor acht lessen. In de meivakantie en op feestdagen is er geen les. Lesdata: 25 maart, 8 april, 15 april, 22 april, 13 mei, 27 mei, 3 juni en 10 juni.
  • Aanmelden kan bij de docent of via het aanmeldingsformulier.
Decorative