!BravoMuziekles voor kinderen van 6, 7 en 8 jaar

Bij voldoende animo  starten we weer met de cursus !Bravo in september 2023: een instrument leren bespelen EN samenspelen vanaf les 1!
Elke week krijgen de kinderen 30 minuten instrumentale les in duo’s (of 20 minuten privé) en 50 minuten samenspel-les.

In de samenspel-les worden allerlei muzikale basisvaardigheden ontwikkeld: maatgevoel, gevoel voor klank, luisterhouding, zingen en bewegen en natuurlijk samenspelen met verschillende instrumenten!
In je eentje spelen is leuk, samenspelen is superleuk!

Aanmelden uiterlijk maandag 11 september 2023

Wanneer

Maandagmiddag in Theater Aan de Slinger
Eerste les: maandag 18 september 2023
16.30-17.20 uur, samenspeel-les
Voorafgaand of aansluitend vinden de instrumentale lessen plaats.
Deze cursus loopt tot en met de kerstvakantie. Daarna is een vervolg mogelijk bij voldoende belangstelling.

Voor wie

Voor beginners van 6, 7 en 8 jaar oud.

Welke instrumenten

Keyboard, viool, gitaar, dwarsfluit en piano.

Meer informatie en aanmelden

Voor meer informatie over data en tarieven klik hier

Katrien Haije, coördinator HMC
Telefoon: 06 123 20 994
E-mail: info@muziekschoolhouten.nl

Heb je belangstelling maar wordt het instrument van je voorkeur niet genoemd? Laat het ons weten! Het kan namelijk zo zijn dat er geen lessen op het instrument op maandag worden gegeven maar dat de docent wel mee wil doen. In dat geval kan de instrumentale les op een andere dag gevolgd worden.

Oorsprong van deze lesvorm

Floris Dercksen en Hans Lub van het UCK in Utrecht zijn het brein achter deze cursussen. Al aan aantal jaren geven zij, met collega’s, les op deze manier en met veel succes. Zij schrijven over deze cursus:

Onze uitgangspunten:

  • Muziek is in wezen een sociaal proces dat draait om communicatie. Het leerproces is dat dus ook. Kinderen leren van elkaar net zo veel als van hun leraar. Daarom werken we waar mogelijk met groepen. In de samenspeel-les leren we zingen, bewegen, luisteren naar elkaar en met elkaar en voor elkaar spelen. In de instrumentale groepsles leren we de instrumentale vaardigheden.
  • Muziek is een natuurlijke behoefte van een kind, en het leerproces sluit daar bij aan. Het muzikale basismateriaal bestaat uit liedjes en (bewegings-) spelletjes: bestaand, geïmproviseerd of in de les gemaakt. Instrumentale techniek verwerven kinderen door middel van spelletjes, prikkelende kunstjes, voor- en na-apen. Alles wordt eerst auditief aangeleerd, notatie volgt later. Samenspelen doen we vanaf de eerste les.
  • We spreken één taal, zowel in de instrumentale les als in de samenspeel-les. Dat geldt voor de muzikale taal (welke liedjes, spelletjes, ritmes, muzikale rollen) maar ook voor de methodische en didactische taal (auditief, solmiseren, ritmetaal, communiceren met de groep).
  • Het gaat niet alleen om instrumentale vaardigheden, maar om een brede ontwikkeling van muzikaliteit en creatief vermogen. Een kind heeft voor zijn muzikale ontwikkeling een rijke voedende omgeving nodig. Die omgeving is de instrumentale les, maar daarnaast ook een groep kinderen om samen mee muziek te maken: de samenspeel-les. Ook de thuissituatie is belangrijk. Daarom willen we u als ouders regelmatig in de les zien, zodat u weet hoe er geoefend wordt en hoe u de kinderen thuis kunt stimuleren.
  • Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Bij !Applaus ( de oorspronkelijke naam) musiceert een kind in een groep en toch kan het op eigen niveau werken aan de liedjes en oefeningen die in de les worden behandeld.

(bron, website UCK)

We zijn blij dat we ook bij het Houtens Muziek Collectief met deze cursus kunnen starten!