Over het Houtens Muziek Collectief

Bij het Houtens Muziek Collectief volgen wekelijks meer dan 850 leerlingen muziekles. De jongste kinderen kunnen vanaf dat zij al zes maanden oud zijn beginnen met Muziek op Schoot, en daarna is er voldoende keuze voor een lange muzikale carrière. Jong en oud kunnen dus terecht bij het HMC!

Collectief van docenten

Het HMC is een collectief van docenten: iedere docent is zelfstandig ondernemer. Onze leerlingen sluiten rechtstreeks met hun docent een lesovereenkomst af. Al onze docenten hebben een diploma Conservatorium of een diploma van soortgelijk niveau. Daarmee weten we zeker dat onze muzieklessen van goede kwaliteit zijn.

Geschiedenis

Het Houtens Muziek Collectief werd in 1999 opgericht toen de gemeentelijke muziekschool (opgericht in 1975 toen Houten nog 4000 inwoners had) de deuren moest sluiten.  23 docenten zijn toen bij elkaar gaan zitten omdat zij het jammer vonden dat er geen muziekles meer zou zijn vanuit een centrale plek. Dat heeft Houten geweten: vanaf 1999 is het aantal muziekdocenten gestegen van 23 naar 40 en het aantal leerlingen van 400 naar ruim 1250.
Het muziekonderwijs in Houten heeft inmiddels haar eigen plek gekregen. Tot 2009 werd les gegeven in de inmiddels gesloopte Bernhardschool, maar ook versnipperd door heel Houten in schoollokalen en bij docenten thuis. Sinds september 2008 heeft het HMC een aantal eigen lesruimten bovenin het Theater Aan de Slinger en vanaf april 2010 ook in Wijkcentrum/Cultuurhuis Schoneveld. Met deze lesruimten van goede kwaliteit en gevuld met de hulpmiddelen die muziekles nodig heeft, beschikt Houten over goede faciliteiten voor volwaardige, kwalitatieve goede lessen.
Naast lesgeven organiseert het HMC steeds meer muzikale activiteiten. Dat pakken we soms groot aan, zoals bijvoorbeeld in 2014 en 2018 toen we een wereldrecord verbraken. In het seizoen 2019-2020 vierden wij ons 20-jarig bestaan: we hebben in dit jaar 19 concerten georganiseerd waaronder een flashmob en een lustrumfestival. Dat smaakt uiteraard naar meer. Op dus naar de volgende 20 jaar muziek in Houten!