Over de blokfluit

De blokfluit is een heel veelzijdig instrument dat veel mogelijkheden biedt voor zowel solospel als samenspel.
Vanaf de 14e tot en met de 18e eeuw is er muziek voor geschreven. Daarna verdween de blokfluit een tijdlang van het muzikale toneel om in de 20e eeuw weer herontdekt te worden. Er werd er ook weer nieuwe muziek voor geschreven.
Voor de sopraan- en de altblokfluit is veel solomuziek geschreven met of zonder begeleiding door een klavierinstrument (orgel, klavecimbel of piano). Liefhebbers van muziek van Händel, Vivaldi en Telemann kunnen hun hart ophalen. Er is intussen ook veel volksmuziek ( Latijns-Amerikaans, Iers, Joegoslavisch enz.) voor verschillende bezettingen bewerkt. Verder is er een zeer uitgebreid repertoire van ensemble-muziek.

Over mijn lessen

Voor kinderen
Je kunt al jong beginnen met blokfluit spelen. De sopraanblokfluit is klein en daardoor zeer geschikt voor de eerste ontwikkeling van de fijne motoriek. De kinderen leren spelenderwijs noten lezen en ontwikkelen hun maat- en ritmegevoel. Zodra het mogelijk is, spelen we meerstemmig samen.

De vervolgopleiding, de alt-, tenor en basblokfluit en ensemblespel
Na een of twee jaar maakt de leerling een keuze. De leerling, die kiest voor de blokfluit, zal naast de sopraanblokfluit ook de altblokfluit leren bespelen. Zodra dit fysiek mogelijk is, laat ik de leerlingen de grotere instrumenten proberen, in eerste instantie de tenorblokfluit maar uiteindelijk komt ook de basblokfluit aan bod. Het Houtens Muziek Collectief heeft een aantal tenor- en basblokfluiten die geleend kunnen worden. Met deze 4 instrumenten bij elkaar vormen we dan een ensemble.

Leerlingenuitvoering
Elk seizoen sluit ik af met een leerlingenuitvoering waarbij de ouderejaars maar ook vaak spelers uit het volwassenen ensemble En Bloc, de jongejaars begeleiden in de ensembles die ik ad hoc vorm.
Ook laat ik mijn ensembles vaak spelen op de uitvoeringen die vanuit het HMC worden georganiseerd zoals de Kerstuitvoering en de Zomeruitvoering.

Voor volwassenen
Veel volwassenen hebben in hun kinderjaren blokfluit gespeeld en hebben daarna het instrument nooit meer aangeraakt. Een paar lessen kunnen voldoende zijn om de oude kennis weer naar boven te halen. Hierna is de weg geopend voor deelname aan een blokfluit-ensemble. Men kan er natuurlijk ook voor kiezen om zijn/haar vaardigheid op de blokfluit verder te ontwikkelen en de muziek verder uit te diepen.

Instrument kopen
Een blokfluit voor beginners kost in vergelijking met veel andere instrumenten niet zoveel maar er zijn  ook heel veel goedkope slechte instrumenten op de markt. Dus koop niet zomaar wat maar overleg van tevoren. De fluiten kunnen indien gewenst via mij worden aangeschaft. Een houten sopraanblokfluit koop je vanaf 68 euro en een altblokfluit vanaf 220 euro.
Voor gevorderde spelers is er oneindig veel keuze uit houtsoorten, bouwers en prijzen.

Lestijden en locatie
Donderdagmiddag en –avond in Theater Aan de Slinger
Vrijdagmiddag in Theater Aan de Slinger
Andere dagen zijn bespreekbaar.

Over mijzelf

Ik heb blokfluit gestudeerd aan het Utrechts Conservatorium bij Reine Marie Verhagen en Baldrick Deerenberg. Daarna heb ik bij Trudy van der Wulp barokfagot, klassieke fagot en dulciaan gestudeerd. Ik speel mee in verschillende ad hoc ensembles en orkesten.