Bij het HMC worden de lessen blokfluit gegeven door Pauline Schenkelaars en Katrien Haije.

Over de lessen

De blokfluit als begin van een muzikale loopbaan. Vaak wordt de blokfluit alleen gezien als beginnersinstrument. Dit is volstrekt ten onrechte want je kunt tot op hoog niveau blokfluit spelen. Daarnaast is het zo dat voor kinderen, die nog niet weten wat voor instrument ze willen gaan spelen, of die nog te jong zijn voor het instrument van hun keuze, de blokfluit een ideaal instrument is om de grondbeginselen van het muziekmaken onder de knie te krijgen. De sopraanblokfluit is klein en daardoor zeer geschikt voor de eerste ontwikkeling van de fijne motoriek. De kinderen leren spelenderwijs noten lezen en ontwikkelen hun maat- en ritmegevoel. Ook algemene muzikale begrippen zullen in het eerste jaar aan de orde komen. Zodra dit mogelijk is, zal er ook meerstemmig samengespeeld worden.
Na één of twee jaar zal de leerling een keuze moeten maken. De leerling, die kiest voor de blokfluit, zal naast de sopraanblokfluit ook de altblokfluit leren bespelen. Zodra dit fysiek mogelijk is, zullen ook de tenor- en de basblokfluit bespeeld worden. Vanzelfsprekend zal er met deze 4 instrumenten bij elkaar ook aan ensemblespel gedaan worden.

Volwassenen

Veel volwassenen hebben in hun kinderjaren blokfluit gespeeld en hebben daarna het instrument nooit meer aangeraakt. Een paar lessen kunnen voldoende zijn om de oude kennis weer naar boven te halen. Hierna is de weg geopend voor deelname aan een blokfluit-ensemble. Men kan er natuurlijk ook voor kiezen om zijn/haar vaardigheid op de blokfluit verder te ontwikkelen en de muziek verder uit te diepen.