Over de piano

De piano bestaat uit meer dan 12000 onderdelen, niet bepaald een Ikea-bouwpakket. De productieprocessen zijn ingewikkeld en vragen veel tijd en vakmanschap, maar het resultaat is geweldig! De piano is al eeuwen lang een populair instrument. Pianisten kunnen putten uit een lange klassieke traditie, maar ook in de jazz-, pop-, film- en wereldmuziek speelt de piano een belangrijke rol. Veel componisten hebben zich laten inspireren door dit instrument. Sommige componisten richten zich op de ritmische kwaliteit van de piano, anderen juist op de harmonische en melodische mogelijkheden. Natuurlijk kunnen deze drie aspecten elkaar ook heel mooi aanvullen.
De piano is een veelzijdig instrument. Voor een beginner is het fijn om te merken dat muziek maken al mogelijk is in de eerste pianoles. Gevorderde pianisten kunnen een heel orkest uit de piano toveren. Violisten, fluitisten, saxofonisten, koren, balletdansers enz…. ze laten zich allemaal heel graag begeleiden door een pianist.
Tijdens een kennismakingsles bekijken we de piano van binnen en vertel ik je precies hoe het allemaal werkt!

Aanschaf/ huur piano
Voor meer informatie klik hier.

Over mijn lessen

Ik vertoef wekelijks heel wat uren achter mijn vleugel, want zelf muziek maken is een heerlijke uitlaatklep. Je richten op het muzikale leerproces is soms moeilijk, maar geeft altijd rust, ruimte en voldoening.
Als jong kind al werd ik gegrepen door de piano, het instrument waarop bijna alles mogelijk is. In het filmpje onderaan deze pagina vind je hierover mijn verhaal.

De lessen
Lesgeven doe ik bijna iedere dag. Ik vind het belangrijk om goed te kijken naar de persoonlijke leerstijl en voorkeuren van mijn leerling. Tegelijkertijd houd ik er ook van om uit te dagen en gebieden te verkennen buiten de veilige comfortzone. Een leerling die nieuwe mogelijkheden op het instrument ontdekt en zich aangenaam verbaast over wat zijn vingers uit de piano toveren is het mooiste wat ik me als docent kan wensen. Het menu van een middag lesgeven: het ene moment wordt een Beethoven sonate tot in detail geanalyseerd, even later improviseer ik samen met een leerling op het akkoordenschema van de laatste nieuwe hit en tussendoor zetten enkele beginners hun eerste vrolijke stappen op een muzikale reis die nog alle kanten op kan gaan.
Als docent begeleid ik mijn leerling in een creatief proces waarin techniek, theoretische kennis, muzikale beleving en aspecten van de eigen persoonlijkheid op een logische manier in elkaar grijpen.

Avontuur
Ik heb gemerkt dat leerlingen heel blij worden van bijzondere muzikale ervaringen.
Al mijn jonge leerlingen spelen twee maal per jaar tijdens een gezellige informele uitvoering voor familie en vrienden. Daarnaast organiseer ik een aantal extra concerten waarvan twee in een verzorgingstehuis. Volwassen leerlingen ontmoeten elkaar tijdens het pianocafé en voor de ambitieuze leerling is het leuk om deel te nemen aan een concours, festival of een piano-examen. Samenspelen met vriendjes, vriendinnetjes kan tijdens de les of in projecten die ik
buiten de les om organiseer. Het is heerlijk om muziek met anderen te delen.
Uitspraken van een aantal jonge leerlingen waar ik blij van word
“Als ik muziek maak, dan ben ik in mezelf”
“Door het pianospelen vergeet ik de tijd.”
“Van dit liedje word ik altijd vrolijk…. en mijn moeder ook!”

Over mijzelf

Toen ik voor het eerst voelde dat muziek een centrale plek in mijn leven moest krijgen was ik negen jaar oud. Ik heb het geluk gehad dat ik altijd les heb gehad van fijne en inspirerende docenten. Nog altijd kijk ik met veel plezier terug op het muzikale pad dat ik bewandeld heb. Hierover kun je meer lezen op mijn website. Nog steeds neem ik regelmatig lessen en volg ik cursussen. Het is heerlijk om te blijven leren en vernieuwen.
Ik ben getrouwd met Christianne en ben vader van twee kinderen die ook graag muziek maken. Al die instrumenten door elkaar leveren hier in huis geregeld een gezellige kakafonie op. Is er nog een leven naast de muziek? Zeker, als ik niet met mijn vak bezig ben dan ben ik te vinden in de natuur, in de sportschool of in de keuken. Je zult je verbazen over het gemak waarmee overeenkomsten te vinden zijn tussen koken en musiceren!