Over de stem

Zing je stem soepel!
Je stem ontdekken en op zoek gaan naar de mogelijkheden van je stem? Een goede zangtechniek ontwikkelen waardoor je meer plezier gaat ervaren tijdens het zingen in een koor/ensemble of als je alleen zingt? Het is bij mij mogelijk, het maakt niet uit of je nog nooit gezongen hebt of al jaren zingt. Ook als je het spannend vindt om je stem te laten horen, zit je bij mij helemaal goed. Iedereen is welkom, jong en volwassen, beginners en gevorderden.
Tevens bied ik stemtraining, het efficiënt leren gebruiken van je stem voor bijvoorbeeld docenten en mensen die presentaties verzorgen.

Over mijn lessen

Ik weet precies hoe ik je kan helpen de stem aan te sturen zodat zingen steeds leuker wordt! Ik leer je te zingen met je hele lichaam waardoor je hoge tonen niet meer als hoog gaat ervaren, je leert lijnen zingen en gaat ervaren dat het zingen buiten jezelf om gebeurt.
Mijn lesmethode kenmerkt zich door een persoonlijke benadering. Samen gaan we bespreken wat je precies wilt leren. Ik pas onder andere bewegingsoefeningen toe tijdens mijn lessen, waardoor je stem vrij kan klinken. Ik leer je zingen met een goede techniek waardoor jouw eigen stemgeluid tot uiting komt.
Er wordt gewerkt aan aspecten zoals ademhaling, houding, klankvorming, articulatie, het ontwikkelen van muzikaliteit en creativiteit, tekstinterpretatie, tekstbeleving, expressie, repertoire opbouw en leren musiceren. De zangtechniek die ik aan je mee geef, kan ook heel goed worden gebruikt bij het zingen van lichtere songs uit het musical en muziektheater repertoire. Je kunt zelf meenemen wat je graag wilt zingen, of we gaan samen op zoek naar repertoire dat goed bij jouw stem past.
Persoonlijke reacties van leerlingen:

“Dank je wel Marjoke, voor je zeer vakkundige en professionele zanglessen!! Ik heb er van genoten! Ook al stop ik nu, de basis die ik van jou geleerd heb neem ik mee en is ook goed geweest voor mijn houding, ademhaling, durf en zelfvertrouwen. Ik wens je nog veel zangplezier!” Groetjes, Geerdine Groeneveld

“Hartelijk bedankt voor je lessen in het afgelopen seizoen. Ik heb er heel veel van opgestoken!” Jaap Rijkse

“Lieve Marjoke, hartelijk dank voor je zanglessen en de leuke samen zang. Ik ben ook heel blij dat je me met Frank Leever (pianist) in contact hebt gebracht. Ik houd je op de hoogte en vind het ook leuk om jou te blijven volgen. Dus laat me weten als je een concert geeft.” Veel liefs, Wilhelmien Fieggen

Lestijden en locaties
Op elke weekdag bij mij thuis in Houten

Over mijzelf

Ik volgde mijn opleiding klassieke zang aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Masterclasses volgde ik bij Udo Reinemann. Momenteel word ik gecoacht door Jan Polak en pianist Gilbert den Broeder. Mijn repertoire reikt van barokmuziek tot het hedendaagse concert- en operarepertoire.
In het Barokrepertoire soleerde ik in diverse cantates en in het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach, in het Stabat Mater van G.B. Pergolesi en in verschillende werken van H. Purcell. Betreffende het klassieke repertoire vertolkte ik de altpartij in verschillende missen van W.A. Mozart. Tevens voerde ik met een solistisch trio Notturni uit van W.A. Mozart. In samenwerking met vrouwenkoor Medusa zong ik als soliste in Ständchen van F. Schubert alsmede in Foran Sydens Kloster van E. Grieg. Ik heb in diverse oratoria gesoleerd, zoals Oratorio de Noël van Saint-Saëns, het Weihnachtsoratorium en Magnificat van J.S. Bach, Requiem van W.A. Mozart, Requiem van Franz von Suppé, Stabat Mater van A. Dvorak, A. Caldara en Magnificat van A. Vivaldi. Met het Mini Matthäusensemble voerde ik reeds meerdere jaren de Matthäus Passion uit van J.S. Bach op verschillende locaties in Nederland. Mijn opera repertoire omvat onder andere rollen zoals Maddalena, Giovanna en Contessa di Ceprano in Rigoletto van G. Verdi met als regisseur Henk Poort. Ik vertolkte de rol van Mère Jeanne in Dialogues des Carmélites van F. Poulenc in Duitsland, de derde dame en derde knaap in Die Zauberflöte van W.A. Mozart, de rol van Principessa in de opera Suor Angelica van G. Puccini en Carmen in de gelijknamige opera van G. Bizet. Met Orkest SDG-Tienhoven vertolkte ik diverse opera aria’s onder leiding van Peter van Dinther. Tevens ben ik een gepassioneerd vertolkster van het Lied. Zo voerde ik onder andere de Wesendonck-Lieder uit van R. Wagner en Frauenliebe- und Leben van R. Schumann.
Ik koester naast het geven van concerten een passie voor het geven van zanglessen. Op jonge leeftijd hield ik mij eveneens bezig met het musical en het muziektheatergenre. Naast het Houtens Muziek Collectief ben ik verbonden aan De Kom in Nieuwegein en Kunsteducatie Culemborg.

Meer info over mij