Piano Festival Houten

A Learning Experience

13 t/m 16 oktober 2023
Theater Aan de Slinger en Wijkcentrum/Cultuurhuis Schoneveld.

“Muziek is een spiegel van het leven”. Precies dàt beleef je tijdens de concerten en lessen van Marietta Petkova, één van de festivaldocenten. Over pianist en Feldenkrais-docent Alan Fraser schreef een cursist: “Dat ik zoveel meer ging horen toen de fysieke weerstand wegviel was een openbaring”. Het Piano Festival Houten maakt het voor iedereen mogelijk te leren van deze twee buitengewone musici. Daarnaast komtpianobouwer Henk Hupkes vertellen wat hij doet om het beste uit een piano te halen en vooral waar hij naar luistert. Dit gouden trio staat garant voor een lang weekend pianistisch plezier en muzikale inspiratie.

Het Festival is open voor pianodocenten die zelf weer eens student willen zijn, voor conservatoriumstudenten, voor gevorderde amateurs en natuurlijk voor publiek. Muzikale vrijheid, fysiek en mentaal gezond musiceren en kennis over het instrument vormen de belangrijkste thema’s van het festival.Er is een gevarieerd aanbod van lezingen, workshops/masterclasses en natuurlijk ook een concert. Voor kinderen tussen de 8 en de 14 jaar is er een speciale “Pianimals” les. Iedere dag om 13.00 wordt er een lunch verzorgd voor de docenten, deelnemers en publiek.


Ik verheug me op een muzikale ontmoeting, ver weg van de harde competitieve kant van het muziekleven, waarin het uitwisselen van leerprocessen centraal staat. Deze brochure onthult alle details over het programma en de kosten. Heel graag verwelkom ik jullie in oktober tijdens de eerste editie van het Piano Festival Houten!
René Maurer, organisator

Voor vragen, aanmelden voor de festivaldagen en reserveren voor het concert: info@renemaurer.nl  of 06-24095197.

PROGRAMMA

Vrijdag 13 oktober Wijkcentrum/ Cultuurhuis Schoneveld
Feldenkrais-concert, Alan Fraser & Marietta Petkova.
Een Feldenkraisles (19.30) en een concert (20.30). De opening van het Festival. Natuurlijk bereidt de pianist zich vol overgave voor op het concert, maar hoe bereidt het publiek zich voor? Alan Fraser, pianist en Feldenkraisdocent, weet precies hoe lichaam en geest met elkaar in balans te brengen. Na de Feldenkraisles van Alan om 19.30 zit iedereen fysiek prettig op zijn stoel en zijn gedachten aan to-do lijstjes gekalmeerd. Klaar om te horen en te beleven wat Marietta Petkova muzikaal te vertellen heeft. 


14, 15 & 16 oktober, Theater Aan de Slinger

Bewust  worden door bewegen (Awareness Through Movement, ATM)Een Feldenkrais groepsles o.l.v. Alan Fraser, 11.45-12.45
“Als je weet wat je doet, kun je doen wat je wilt” is een bekende uitspraak van Moshé Feldenkrais (1904-1984). Veel bewegingen – groot en klein – zijn zo vanzelfsprekend, dat we ze achteloos maken. Dag in dag uit, zonder erbij na te denken. We merken niet of die bewegingen ons lichaam belasten of niet. Onze aandacht ligt bij wát we moeten doen, niet bij hóe we bewegen. Feldenkrais kijkt juist naar het hóe en gaat daarbij uit van de eenheid van lichaam en geest: een verandering in bewegen leidt tot een verandering in denken, waarnemen en voelen. En andersom. Feldenkrais koos voor de ingang via het fysieke omdat daar veranderingen gemakkelijker waar te nemen zijn.
Om veranderingen in onze bewegingspatronen te realiseren ontwikkelde Feldenkrais een groot repertoire aan bewegingen die, meestal liggend en met aandacht voor de kleinste details, uitgevoerd worden. Zijn uitgangspunt: werk minder met de spieren die onze botten bewegen en meer met het brein dat onze spieren aanstuurt. Het resultaat: meer bewegingsvrijheid en gemak voor iedereen, ongeacht leeftijd. Alan Fraser zal de groep tijdens een ATM-sessie langs een serie Feldenkrais-bewegingen coachen en het effect ervan op ons pianospel verhelderen. 

Marietta Petkova en Alan Fraser geven masterclasses,
De sessies vinden plaats tussen 9.30 en 18.00 (op maandag starten de sessies om 10.00!)
Je werkt in een les van 40 minuten (professionals) of 30 minuten (amateurs) met één van beide docenten aan door jou uitgekozen repertoire. Publiek is van harte uitgenodigd mee te genieten en te leren van jullie samenwerking. Het is mogelijk meerdere lessen te plannen tijdens het Festival.

Zaterdag 14 oktober, Theater Aan de Slinger

De piano binnenstebuiten,  14.00-15.00 & 15.15-16.15
Twee lezingen.Ons instrument zit verstopt in een kast. Tijdens een interactieve lezing zal pianobouwer Henk Hupkes (hij neemt één van zijn eigen vleugels mee!) de geheimen van ons prachtige instrument tot in de kleinste details onthullen en zal hij iets vertellen over het oor van de pianostemmer. Lukt het jou om te horen wat een goede pianostemmer hoort?

Pianimals sessie met Alan Fraser, 15.10-16.20Workshop voor kinderen van 8 t/m 14 jaar. Maximaal vijf actieve deelnemers.‘Alles wat je doet klinkt’. Dat is het motto van de nieuwe pianomethode ‘Pianimals’ die Alan Fraser in 2022 lanceerde. Het is een uitnodiging aan kinderen en hun docenten om vanaf de eerste les te experimenteren met verschillende speelmanieren die allemaal een ander geluid voortbrengen. In deze dierlijke fantasiewereld vind je geen vastomlijnde adviezen over hoe te spelen, maar strategieën om de aanwezige fysieke kwaliteiten van de hand te ontwikkelen. Deelnemers aan deze workshop bereiden één repertoirestuk voor of een fragment hieruit. Tijdens de workshop nodigt Alan Fraser hen uit via de Pianimals methode buiten de gebaande paden te treden en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.  


Zondag 15 oktober, Theater Aan de Slinger

Een leven lang leren,  lezing door Marietta Petkova & Alan Fraser 14.00-15.15
Marietta & Alan kennen elkaar nog niet. De kruisbestuiving tussen deze twee top pedagogen maakt het Festival ook voor hen tot een “learning experience”. De lezing die zij samen verzorgen zal gaan over hun eigen leerprocessen, over hun inspiratiebronnen, over vallen en opstaan. 

Maandag 16 oktober, Theater Aan de Slinger

Lasercoaching door Alan Fraser, 14.00-15.00
Workshop met vier actieve deelnemers.
Presenteer die ene lastige passage die je maar niet in de vingers krijgt. In een beknopte coaching van 15 minuten krijg je studeertips en ontstaat een nieuwe kansrijke situatie. 

Het oefendagboek van Marietta Petkova, 16.30-17.30
Het leren kennen en instuderen van een nieuw muziekstuk is een persoonlijk proces.
Marietta neemt het publiek tijdens deze lezing mee naar haar studeerkamer en vertelt over haar aanpak, de ontdekkingsreis en over keuzes maken.

Over de docenten

De Bulgaarse pianiste Marietta Petkova kan putten uit haar decennialange ervaring als concertpianiste en pedagoge. Het spelen voor uitsluitend microfoons is niet aan haar besteed. Daarom bestaat haar gehele discografie uit live opnames. “Muziek is een kunstvorm die pas echt tot leven komt wanneer de zender en ontvanger met elkaar worden verbonden”. Tijdsbeleving, suggestie, communiceren, het onzegbare hoorbaar maken… Een greep uit de vele onderwerpen die Marietta Petkova graag belicht tijdens haar lessen. Bij Marietta verandert lesgeven in samen musiceren.

De Canadese pianist Alan Fraser is ook Feldenkraisdocent. Hij is auteur van verscheidene baanbrekende boeken op het gebied van pianotechniek, gericht op de relatie tussen beweging en klank. Met zijn kennis over de Feldenkrais methodiek werpt hij licht op de unieke bewegingsstijl van de individuele pianist. Wanneer het functioneren van het gehele lichaam juist is georganiseerd en bevrijd van conflictspanning in de spieren, wordt de luistercapaciteit versterkt. De titel van Alan Fraser’s nieuwste boek “Play the piano with your whole self” verwoordt de kern van zijn werk.

De liefde voor de piano gaat bij Henk Hupkes veel verder dan de techniek alleen. Hij organiseerde tientallen concerten en evenementen, is medeoprichter van de Vereniging voor Pianotechnici, leidt nieuwe vakmensen op en is werkzaam als gewaardeerd pianobouwer en technicus in binnen- en buitenland. Met een uitgesproken positieve kijk op het leven weet Henk Hupkes musici met elkaar en met hun publiek te verbinden. Geen wonder dat de missie van het Piano Festival Houten hem past als een handschoen.

Er zijn oefenruimtes beschikbaar tijdens het Festival.

Festival blokkenschema

Klik HIER voor het blokkenschema.

KOSTEN

Een overzicht van de prijzen, inclusief passe-partouts en verblijfskosten, zijn te vinden in de brochure van het festival. Klik HIER voor meer informatie.

AANMELDEN

Voor vragen en aanmelden stuur je aan mail aan info@renemaurer.nl of een bericht aan 06-24095197.