Over de dwarsfluit

De meeste dwarsfluiten zijn van metaal gemaakt, gewoonlijk zilver. Vroeger werden ze van hout gemaakt, vandaar dat ze ingedeeld zijn bij de houtblazers. De dwarsfluit wordt bespeeld door op de juiste manier tegen het randje van het blaasgat te blazen. Zo ontstaat een toon. Door het indrukken of loslaten van de kleppen, kun je verschillende tonen spelen. Dwarsfluit heeft een warme, heldere klank en biedt ideale mogelijkheden om met anderen samen te spelen: met andere fluiten, met piano, of in een orkest.
Als je hebt geleerd hoe je een toon kunt maken, dan ga je snel door met het spelen van leuke liedjes. Als gevorderde heb je een enorm repertoire aan mooie muziek in allerlei stijlen tot je beschikking. Dan leer je de emotie via de muziek te uiten.

Over de traverso

Traverso – de houten dwarsfluit uit de 18e eeuw – is de voorloper of ‘opa’ van de moderne dwarsfluit. Traverso heeft slechts zeven gaatjes en één klep. De traverso klinkt een halve of een hele toon lager dan de moderne instrumenten, afhankelijk van het traversomodel. Traverso heeft een andere klankkleur in elke toonsoort en klinkt veel warmer, kleurrijker en zachter dan de moderne dwarsfluit.

Over mijn lessen

Ik geef les in verschillende stijlen op dwarsfluit en in oude muziek op traverso en dwarsfluit. Ik hou van dwarsfluit en traverso en het muziekmaken is het leukste wat ik ken. Deze passie wil ik graag overdragen. Mijn leerlingen zien vooruitgaan, een persoonlijke band met hun opbouwen en samen kunnen spelen; dat vind ik geweldig! Mijn lespraktijk inspireert mijn eigen spelen en mijn optredens inspireren mijn lesgeven. Ook ik blijf leren en ontdekken. Het fluitspelen is een verrijking van het leven.

Meer wetenswaardigheden

  • De lessen worden gegeven op donderdag. De tijd wordt bepaald na overleg. Voordat je jouw keuze maakt, kan je een les bijwonen of een proefles volgen.
  • Leerlingen krijgen tijdens uitvoeringen regelmatig de kans om samen met anderen voor publiek te musiceren.
  • Alle leerlingen leren anders en ik pas de manier van lesgeven aan de leerling aan. Ook de leeftijd van de leerling bepaalt de manier van lesgeven; de zeer jonge kinderen leren spelenderwijs, de kinderen ontdekken de mogelijkheden en hun muzieksmaak en de volwassenen hebben vaak al een duidelijk idee wat ze willen leren, spelen en bereiken. Iedereen is welkom!
  • Een goede basistechniek en houding vind ik belangrijk, daar heb je nog jaren plezier van. Maar er wordt ook veel gewerkt met muziekstijlen en muzikaliteit. Je kunt veel meer dan alleen de juiste noten te spelen!
  • Al naar gelang jouw voorkeur kan je een keuze maken uit verschillende lesvormen: groepsles of individuele les op traverso of dwarsfluit, ensemblecoaching. Groepen kunnen alleen samengesteld worden bij voldoende aanbod van leerlingen van gelijke leeftijd en niveau.

Over mijzelf

Ik ben geboren in Finland, waar ik dwarsfluit studeerde aan het conservatorium voor muziek en dans. Tijdens mijn studie startte ik al een lespraktijk en werkte bij verschillende muziekscholen, omdat ik het zo leuk vond om de kennis door te geven. Ik werkte ook als freelancer bij Kuopio Symphony Orchestra. Na het voltooien van mijn lerarenopleiding en mijn solistenopleiding (met extra pedagogie) vervolgde ik mijn studie bij Abbie de Quant in Nederland voor twee jaar. Uit liefde voor de barokmuziek startte ik aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht met een traversostudie bij Wilbert Hazelzet en haalde mijn Master of Music diploma.

Naast het lesgeven bij verschillende muziekscholen speel ik met verschillende barokorkesten in het binnen- en buitenland, o.a. The Amsterdam Baroque Orchestra van Ton Koopman. Met kamermuziekensembles treed ik op tijdens oude muziek-festivals en in kamermuziekseries. Verder geef ik fluitles tijdens schoolprojecten in Leidsche Rijn.

Meer info over mij