Over de viool

De viool is waarschijnlijk het meest bekende van alle Westerse orkestinstrumenten. Het is het kleinste lid van de familie van gestreken snaarinstrumenten waartoe de altviool, de cello en de contrabas behoren.
De vier snaren (G-D-A-E) worden aangestreken met een strijkstok, dit noemt men arco.
Rechts en links van de kam zijn f-gaten uitgesneden. Het instrument wordt tegen de hals geplaatst en met behulp van de kinsteun vastgehouden. Door de viool op verschillende manieren te bespelen krijg je telkens andere klankmogelijkheden waar de componist natuurlijk dankbaar gebruik van maakt.
De viool speelt een hoofdrol in het symfonieorkest. In een groot symfonieorkest spelen zo’n dertig violen mee, te verdelen in eerste en tweede violen.

Over mijn lessen

Muziek maken is leuk. Dat is het centrale thema tijdens de lessen. Vanaf de eerste les spelen docent en leerling samen, waardoor ook leerlingen die nog weinig technische vaardigheden hebben ervaren hoe leuk het is om muziek te maken.En de ontdekkingsreis zal daarna spelenderwijs de vele mogelijkheden van dit mooie instrument openbaren.
Daarnaast wil ik ook graag mijn passie voor de altviool uitdragen, en de leerlingen laten ontdekken hoe je een mooie warme klank uit dit prachtige instrument kunt toveren.Het is al mogelijk om altviool vanaf 8 jaar te spelen.
Mocht je nog er nog aan twijfelen of de viool echt het leukste instrument is, kom het dan uitproberen in de proeftuin.

Aanschaf / huur viool
Voor vioolles heb je natuurlijk een viool nodig.
Je kunt deze uiteraard kopen. Maar helaas worden er op internet veel (Chinese) instrumenten aangeboden die kwalitatief onder de maat zijn. Neem bijvoorbeeld de snaren, een goede set kost rond de €40, dus als je een complete viool met stok en kist voor €120 kunt kopen is het waarschijnlijk geen goed instrument.
Omdat kinderen nou eenmaal groeien is het verder te verwachten dat je om de 2 jaar een groter instrument nodig hebt. Veel verstandiger is het om een viool te huren. Er is daarvoor een goed adres bij het instrumentenfonds in Nieuwegein waar je goede instrumenten krijgt die je ten alle tijde mag omruilen voor een groter instrument of als je niet tevreden bent een ander instrument.
Kijk op https://www.instrumentenfondsnieuwegein.nl/, of bel met mevrouw  R. de Wit op 030-6038297.
Als je dan ongeveer 12 jaar bent en je geniet van het vioolspelen kun je een hele viool aanschaffen. Een mooie viool gaat makkelijk een heel leven mee.

Lestijden en locatie
Lesdagen en lestijden: Donderdag van 15:00 t/m 20:00 in Wijkcentrum/Cultuurhuis Schoneveld en vrijdag van 13:30 t/m 20:30 uur in Theater Aan de Slinger

Over mijzelf

Ik heb altviool gestudeerd aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.
De studie Docerend musicus heb ik bij Erwin Schiffer voltooid. Daarna vervolgde ik met de studie Uitvoerend musicus bij Jürgen Kußmaul die ik in 1993 succesvol afsloot. Aan het Sweelinck Conservatorium volgde ik bij Coosje Wijzenbeek Viool Methodiek. Dit jaar (2018) geef ik ruim 10 jaar met veel plezier les aan het Houtens Muziek Collectief! Ik geef ook vioolles op Houtense scholen en sta regelmatig met de viool voor de klas. Verder leid ik het strijkensemble Houten Strijkers, waarin je al kunt meespelen na een jaar les.