Over de akoestische gitaar

Een gitaar is een snaarinstrument, en wordt bespeeld met de vingers of met een plectrum. Het woord gitaar is van Perzische oorsprong; het Perzische woord “taar” betekent “snaar”.
Gitaren hebben over het algemeen 6 snaren. De meest gangbare stemming is (van laag naar hoog) E-A-d-g-b-e. Deze stemming biedt een goed compromis tussen speelgemak voor veel akkoorden en de mogelijkheid om met minimale beweging in de linkerhand een toonladder te spelen. Andere stemmingen zijn onder andere E-A-d-f#-b-e (dit zijn dezelfde intervallen als op een luit), D-G-d-g-b-d (zg. “open G”, wordt veel gebruikt voor blues en slide-gitaar) of D-A-d-g-b-e (zg. “drop D”, veel gebruikt door nu metal bands) maar worden, zoals hierboven ook al aangegeven, meestal gebruikt voor specifieke muziekstijlen.

 

Over mijn lessen

Ik geef gitaarles aan beginners en gevorderden, kinderen vanaf acht jaar en volwassenen.

Doel van de lessen
Gitaarlessen voor beginners
Het bijbrengen van de beginselen van het gitaarspel en beheersing van de akoestische gitaar, hetgeen het volgende inhoudt:
• de houding bij het gitaarspel;
• de linkerhandtechniek;
• de rechterhandtechniek;
• een vervolg op de AMV uitbreiding;
• ritmische kennis;
• het leren van akkoorden;
• het kunnen spelen van bekende deuntjes, kinderliedjes;
• samenspel, ensemble begeleiding.

Gitaarlessen voor gevorderden
Begeleiding van leerlingen met een specifieke genre-keuze. Verdere uitbreiding van de linker- en rechterhandtechniek. Eventuele begeleiding voor het toelatingsexamen voor het conservatorium of nederlands staatsexamen, en begeleiden van P.A.B.O studenten behoort ook tot de mogelijkheden.
Om deze kennis bij te brengen zal enig materiaal aangeschaft moeten worden. Dit zal tijdens de eerste les besproken worden.

Over de lessen Ukelele

Heb je een ukulele en loop je al een tijdje met het idee om je eigen zang te begeleiden met uitgebreide akkoordenschema’s, loop je vast met technische vaardigheden bij een favoriet nummer dat je graag wil spelen, wil je de basiskneepjes leren zoals fingerpicking en slag (strumming), noten en tablatuur leren lezen en deze “vertalen” naar de ukelele, heb je je afgevraagd hoe het zit met het vormen van akkoorden in relatie tot de toonsoortstemming van jouw ukulele, wil je je creativiteit kwijt bij het liedjes begeleiden of in een ensemble met bekenden in groepsverband werken? Dan kun je bij mij terecht voor al deze praktische vaardigheden.

Lestijden en locaties
maandag: 10:00 t/m 20:30 uur, Notengaarde 37 in Houten (eigen ruimte thuis)
dinsdag: 14:45 t/m 20:30 uur, Schijfmos 7
woensdag:10:00 t/m 21:00 uur, Notengaarde 37
donderdag:10:00 t/m 21:00 uur, Notengaarde 37
vrijdag: 10:00 t/m 12:00 uur, Notengaarde 37

Over mijzelf

Ik ben geboren te Curaçao Nederlandse Antillen en woont al sinds 1986 in Nederland. Van 1991 tot 1997 heb ik gitaar gestudeerd bij Dick Hoogeveen aan het conservatorium van Rotterdam. Tijdens mijn muziekstudie heb ik diverse keren deelgenomen aan masterclassen bij onder andere Rafaela Smith,Thomas Muller Pering, Toyohiko Satoh en anderen. Tussen 1996 en 1997 heb ik ook lessen gevolgd aan het conservatorium in Den Haag bij Enno Voorhorst. Vlak voor mijn afstuderen als docerend musicus kreeg ik de mogelijkheid een gitaarpraktijk te beginnen bij een startend docentencollectief in Houten waar ik ook woon. Naast mijn werkzaamheden in mjin  lespraktijk heb ik tussen 2001 en 2002 de vakopleiding uitvoerend musicus gedaan aan het conservatorium van Tilburg met specialisatie hedendaagse Zuid-Amerikaanse muziek en barokmuziek bij Hein Sanderink.
Op het moment ben ik actief als zelfstandig docent bij het Houtens Muziek Collectief en als uitvoerend musicus zowel solo- als in ensemble formatie.