Over de piano lichte muziek

Duke Ellington, Ray Charles, Oscar Peterson, Randy Weston, Thelonious Monk, Errol Garner, Keith Jarret, Diana Krall, Jamie Cullum, Paul Bley, Herbie Hancock…. Deze pianisten lichte muziek hebben naast hun geweldige pianospel ook prachtige liedjes gemaakt en dat is geen toeval! De piano is een harmonisch, melodisch én ritmisch instrument. Het biedt daarmee de mogelijkheid tot een brede muzikale ontwikkeling.

Aanschaf/ huur piano
Voor meer informatie klik hier.

Over mijn lessen

Jouw eigen smaak staat voorop. Hou je van pop, (hard)rock, blues, boogie, jazz, wereldmuziek,  lounge of…? Vooral met de oren werken en niet direct beginnen met het noten lezen, vormt daarbij de belangrijkste insteek. Ook wanneer je juist als gevorderde pianist wilt loskomen van de mooie bladmuziek die je al jaren speelt en met je eigen noten invulling wilt geven aan diezelfde sfeer, help ik je graag verder.
Afgelopen jaren heb ik gemerkt dat mijn lessen vooral langs de volgende 3 interessegebieden lopen. Al dan niet met improvisatie als een wekelijks terugkerend onderdeel van de les.

I (Na)spelen van (bekende) tunes en hits
Je Spotify-favoriet vertalen naar piano…Als je muziek kunt horen, kunnen hoofd, handen en oren ook leren deze op piano te laten klinken. Dit ontwikkelen van je ‘horen’ is één van de meest dankbare hoofdstukken in mijn lespraktijk. Lukt het je al de melodie deels na te zingen, dan lukt het naspelen met een klein beetje hulp in een handomdraai.

II Songbegeleiding, extra grond voor het bekende stuk of je eigen lied!
Zangers of zangeressen die zichzelf of een ander beter willen leren begeleiden op piano of toetsen en niet meteen alle ins & outs van het toetsinstrument hoeven te leren kennen. Het gezamenlijk doel is om je zo snel mogelijke praktische handvatten te bieden voor het jezelf beter begeleiden. Misschien begeleidt je jezelf al jaren op dezelfde wijze met drieklanken in rechterhand en octaven in de linkerhand. Je kunt op de piano een lied nog zoveel meer aankleden! Met de stukken die je speelt gaan we direct aan de slag je ‘klassieke’ begeleidingspatronen te verlaten of tenminste te verbreden. Streamingdiensten als Deezer, Spotify & YouTube zijn hierbij in de les onmisbaar.

III Componeer je eigen hit. Arrangeer een bestaand stuk. Improviseer!
Heb je een mooie melodie in je hoofd maar kom je niet verder met de akkoorden? Of, heb je geen idee hoe je een refrein vorm moet geven? Bijna alles is al een keer gedaan. De opbouw van de meeste stukken….zeker die van de echte HITS, loopt langs wetmatigheden en vaste structuren.  Als we hier bewust aan werken, zul je ontdekken hoe weinig geheimzinnigheid de magische nummers hebben. Componeren kun je leren! Ik begeleid je hierbij en help je die eigen smaak te ontwikkelen en in concrete eigen stukken te vangen. Natuurlijk is het ook heel leuk om een bestaand stuk naar je eigen hand zetten. Om een melodisch idee te krijgen of om op een (eigen) stuk te improviseren kunnen we gebruik maken van de iRealbook-app of YouTube-backingtrack. Jouw akkoordenschema of die van een pop- of jazz-standard worden dan via de app begeleid door bas en drums en je kunt er dan ook thuis met fijne begeleiding op los improviseren.

Lestijden en locaties
De lessen worden gegeven in Cultuurcentrum Schoneveld en Theater Aan de Slinger. Er kan privéles maar ook duoles genomen worden met vriend of vriendin die ongeveer even ver is op het instrument. Als leerlingen elkaar nog niet kennen, kijken we eerst in een proefles of het samen klikt.

  • maandag: 16:00 t/m 20:30 uur
    Wijkcentrum/Cultuurhuis Schoneveld
  • dinsdag: 14:00 t/m 20:00 uur
    Wijkcentrum/Cultuurhuis Schoneveld
  • woensdag: 11:00 t/m 21:00 uur
    Theater Aan de Slinger

Over mijzelf

Guy van Beek (1966) ontdekte na zijn afstuderen in recht en economie dat zijn oude liefde, de muziek, hem nog steeds enorm trok! Hij sloeg de raad van velen in de wind en besloot alsnog zijn grootste passie te volgen. In 2000 studeerde hij af in piano Lichte Muziek aan het Utrechts Conservatorium. Vervolgens begeleidde hij verschillende cabaretiers en toerde 2 maanden met een jazzkwartet door Zuid-Korea. Inmiddels geeft hij al heel wat jaren met veel plezier les aan kinderen en volwassenen. Hij zoekt graag het podium op als solo-pianist, in trio Copper & Creek en in het Pianoduo Maurer-Van Beek (tango nuevo) dat in 2012 een prachtige tango-CD uitbracht. Daarnaast heeft Guy passie voor het componeren. Zo schreef hij o.a. het pianoboek “De koning en de Nar” en Suite 21. Tijdens het Dak Eraf Festival is Suite 21 door 21 pianoleerlingen van het HMC op één vleugel(!) gespeeld als publiciteitsstunt voor Cultuurcentrum Schoneveld. Volgens Guinness werd hiermee een Wereldrecord gevestigd.