Over de piano

Piano is een van de meest populaire en veelzijdige instrumenten. Het toonbereik is groot en wordt slechts overtroffen door dat van het orgel. De piano is geliefd als begeleidingsinstrument en tegelijkertijd kan een beetje geoefend pianist een volledige orkestpartij uit de piano toveren. Er is veel virtuoze muziek voor de piano geschreven die heel veel vraagt van de uitvoerder. Gelukkig is er ook veel muziek geschreven voor de beginner. Een groot voordeel van dit instrument: iedere beginner kan er geluid uit krijgen en het klinkt al heel snel aangenaam!
Naast het vleugelmodel – klankkast en snaren horizontaal – kent men het rechtopstaande model. Dit model is later ontwikkeld en wordt het meest gebruikt omdat het goedkoper en kleiner is. De eerste piano, de pianoforte (dit was een vleugelmodel) werd omstreeks 1700 gebouwd door een Italiaan, Bartolomeo Cristofori. Bijzonder aan dit instrument was dat het  sterker reageerde op de aanslag dan de andere toetsinstrumenten uit die tijd. Men kon er een groot verschil in hard en zacht op maken. De piano komt in de 19e eeuw tot grote bloei en wordt het huisinstrument bij uitstek. De mogelijkheden van dit instrument vormen nog steeds een grote inspiratiebron voor componisten. In werkelijk alle muziekstijlen is er voor de piano gecomponeerd.

Aanschaf/ huur piano
Voor meer informatie klik hier.

Over mijn lessen

In onze lessen zal ik samen met jou een keuze maken uit mogelijke methodes en/of stukken. Alles wat jij mooi vindt is ons uitgangspunt. Je zult merken dat hoe meer je speelt en luistert naar anderen, hoe meer soorten muziek je mooi gaat vinden.
Samen zullen we letten op een goed gebruik van je rug, armen, handen en vingers. Dit goede gebruik is belangrijk voor het gemak waarmee je speelt. En gemak en plezier liggen dicht bij elkaar!
Ik zal mij richten op de kwaliteiten die jij hebt. Vanuit dit vertrouwen in wat jij allemaal kunt, zullen we gaan werken aan jouw verdere muzikale ontwikkeling.

Over mijzelf

De pianiste en componiste Froukje Verhagen heeft sinds 1990 ervaring met het lesgeven aan prive-pianoleerlingen van diverse leeftijden. Tevens heeft zij les gegeven op muziekscholen waaronder Stichting Trias te Rijswijk en de streekmuziekschool in Leiden.
Met het werk van Liszt, Chopin en Schumann heeft zij een grote affiniteit. Ook haar belangstelling voor de eigentijdse muziek bezorgde haar optredens op diverse podia waaronder een optreden in de Spiegelzaal van het Concertgebouw van Amsterdam. Haar alom geprezen uitvoeringen van het werk van de Russische componist Aleksandr Skrjabin leverde haar uitnodigingen op van het Internationale Skrjabin Festival te Moskou. In 1994 behaalde zij haar diploma Docent Musicus piano klassiek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en in 1997 haar diploma Uitvoerend Musicus aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht bij David Kuijken. Zij studeerde bij Else Krijgsman, Geoffrey Madge, Albert Brussee, David Kuijken, Ton Hartsuiker en Ilja Friedmann. Eveneens in 1997 rondde zij haar studie Compositie af bij Diderik Wagenaar.

Meer info over mijzelf