Over de dwarsfluit

De dwarsfluit is een houten blaasinstrument. “Dwars” duidt op de houding van de fluit tijdens het blazen. De meeste dwarsfluiten zijn van metaal gemaakt, gewoonlijk zilver. Vroeger werden ze van hout gemaakt, vandaar dat ze ingedeeld zijn bij de houtblazers. De dwarsfluit wordt bespeeld door op de juiste manier tegen het randje van het blaasgat te blazen. Zo ontstaat een toon. Kleppen zorgen ervoor dat de gaten, die in de buis van het instrument zijn geboord, afgesloten kunnen worden. Door het indrukken of loslaten van deze kleppen, kun je op dit instrument verschillende tonen maken. Het instrument heeft een warme, heldere klank en biedt ideale mogelijkheden om met anderen samen te spelen: met andere fluiten, met piano, of in een orkest.
Het moeilijkste van fluitspelen is een mooie toon maken. Als je dat onder de knie hebt, kun je al vrij snel leuke en bekende melodietjes leren spelen. Als je verder gevorderd bent is er een enorm repertoire aan mooie muziek in allerlei stijlen.

Over mijn lessen

Muziek maken en fluitspelen is heel leuk en dat wil ik graag met anderen delen. Dat doe ik door op te treden maar ook door les te geven. Lesgeven is voor mij een manier om mijn enthousiasme en vakkennis op een hele directe manier over te dragen. Ik vind het belangrijk dat het lesprogramma afgestemd wordt op individuele wensen en mogelijkheden van de leerling.

Meer wetenswaardigheden

  • De lessen worden gegeven op maandag en donderdag. De tijd wordt bepaald na overleg. Voordat u uw keus maakt, kunt u een les bijwonen of een proefles volgen.
  • Leerlingen krijgen tijdens uitvoeringen regelmatig de kans om samen met anderen voor publiek te musiceren.
  • Om ouders op de hoogte te houden van de vorderingen van hun zoon/dochter krijgen leerlingen tot 16 jaar in de 2e helft van het jaar een rapport mee naar huis.
  • Kinderen die ongeveer drie jaar les hebben en volwassenen kunnen in een dwarsfluitensemble spelen.
  • Al naar gelang uw voorkeur kunt u een keus maken uit verschillende lesvormen: Suzukilessen vanaf 5 jaar, startcursus, groepsles of individuele les. Groepen kunnen alleen samengesteld worden bij voldoende aanbod van leerlingen van gelijke leeftijd en niveau.

Suzukimethode
De Suzukimethode is geniaal in zijn eenvoud: alle kinderen leren hun moedertaal spreken zonder enige kans op mislukking. Kinderen worden vanaf de geboorte omringd door liefde en taal en absorberen zo de taal van de ouders. Als we dit ook met muziek toepassen kan elk kind muziek leren. Kinderen vanaf 5 jaar kunnen beginnen met dwarsfluitlessen volgens de Suzukimethode. De kinderen leren auditief door imitatie. Een jong kind heeft behoefde aan begeleiding thuis. Daarom doen de ouders ook mee in de les. De lessen zijn positief en speels. Het kind leert dat het superleuk is om samen muziek te maken. De leerlingen hebben wekelijks individuele lessen en daarnaast regelmatig groepslessen.

Over mijzelf

Ik komt oorspronkelijk uit Noorwegen. Daar haalde ol mijn DM-diploma op het “Barratt Dues Musikkinstitutt” in Oslo, studeerde dwarsfluit, traverso en kamermuziek aan de “Sibelius Academy” in Helsinki waar ik mijn Bachelor of Music haalde. Ik volgde Postgraduate studies aan het Utrechts conservatorium en deed de 2de fase op het Rotterdams conservatorium. Daarnaast ben ik opgeleid als Suzukidocent level 4.
Als uitvoerend musicus heb ik o.a. in het Nederlands Fluitorkest gespeeld en maak ik deel uit van diverse kamermuziekgroepen. De laatste jaren treed ik vooral op met Trio Aurora. Ik geef ook les bij de muziekschool in Vleuten en de Meern.