Over de fagot


De fagot is een veelzijdig instrument. Hij heeft een groot bereik van laag tot hoog.  Hij is onmisbaar in (hout)blazersensembles en symfonieorkesten. Met zijn unieke, zangerige klank kan een Fagot veel verschillende emoties opwekken, van humor tot en met melancholie. De Fagot kan teruggevonden worden in alle tijdvakken van de muziek, van Barok tot Modern en je kan er zelfs lichte muziek en Jazz op spelen. Er zijn diverse fagotconcerten geschreven (bv Vivaldi)  maar nog meer stukken voor fagot en piano. In de orkestliteratuur is duidelijk te horen dat sommige componisten zoals bv Mozart, Beethoven, Brahms, Mendelssohn, Stravinsky de klank van de fagot omarmden en er prachtige partijen voor schreven. Ook in het blaaskwintet heeft de fagot een onmisbare rol. In het orkest is de 2e fagot de basis van de houtblazers en heeft de 1e fagot veel zangerige solo’s.

Fagot kopen of huren?
Het is noodzakelijk om een eigen fagot te hebben om thuis te kunnen oefenen. (liefst minimaal 30 minuten per dag) het is niet nodig om er meteen eentje te kopen. Fagotten kunnen ook gehuurd worden (vaak voor een minimum tijdsduur van 3 maanden) bij Maarten Vonk.  Ik kan meegaan om het juiste instrument uit te kiezen.  Rieten: Leerlingen kunnen rieten bij Maarten Vonk kopen. Kosten: 15 euro per riet. Bij mij zijn ze ook te koop maar kosten 17 euro. Wel heb ik altijd oude (lichte) rieten op voorraad, deze zijn gratis.

Over mijn fagotlessen  

Bij de fagotlessen zullen alle facetten van het fagotspel aan bod komen zoals  inspelen, lange noten , toonladders, akkoorden, (uitleg over de toonsoorten) de lessen zullen uit de methode ‘’Fagotterie 1 en 2’’ van Jan van Beekum, of naar wens van de leerling een modernere methode, er zullen veel duetten voor 2 fagotten en voordrachtstukken met piano gespeeld worden waarbij ik zelf de pianopartij kan spelen. Ook kunnen voor de gevorderden (lastige) solopartijen uit de orkestliteratuur doorgenomen worden. Ook kunnen door mij gewenste bekende liederen bewerkt worden voor fagot en ik kan de leerling uitleggen hoe ze dat zelf kunnen doen of zelfs stukken voor fagot te componeren. Ik besteed tijdens mijn lessen aandacht aan ademtechniek, vibrato, trillers, technische oefeningen, muziektheorie.

Kinderen kunnen ook fagot leren  spelen!  
De fagotlessen zijn geschikt voor jeugd (vanaf ongeveer 7 jaar, de tanden moeten in ieder geval gewisseld zijn). Voor kinderen vanaf 7 jaar is er ook een mogelijkheid om  fagottino (kleine versie van de fagot) te spelen. Indien de handen van de leerling iets groter, maar nog te klein zijn om bij de normale kleppen te kunnen kan een normale fagot aan de handen van de leerling aangepast worden bij Maarten Vonk, de fagotreparateur in Amersfoort, Ook heeft hij altijd huurfagotten met aangepaste kleppen klaarliggen. Het gewicht van het instrument is geen probleem omdat dit gedragen wordt door een beensteun.

Uitvoeringen
Elk jaar worden er minstens 1 maar meestal 2 voorspeelavonden georganiseerd. Ik probeer alle leerlingen vanaf 1 a 2 jaar les aan te moedigen om te gaan samenspelen in verschillende ensembles. Bij het Nederlands Fagotgenootschap kunnen diverse cursussen gevolgd worden zoals ademtechniek en zelf rietenmaken.

Over mijn pianolessen

Bij mijn pianolessen ga ik vanaf de eerste les beginnen met het eigen maken van het notenschrift. Verder let ik erg op goede houding, ritme, vingerzetting en voorzichtig aanbrengen van een muzikale lijn. Mijn hart ligt bij klassieke pianomuziek maar als de leerling mij zegt welk pop-nummer hij wil spelen kan ik het op internet zoeken en eventueel bewerken voor het gewenste niveau. Ik geef les uit verschillende methodes: Thompson, Alfred, Dean en Leonard. Toonladders / Akkoorden behandel ik daarnaast grondig. Naar aanleiding van de vorderingen laat ik de leerling kennismaken met echte pianowerken (geschikt voor het niveau) uit de klassieke muziekliteratuur. Daarnaast kan ik hulp bieden bij het componeren van eigen stukken omdat ik dat zelf ook dagelijks doe. Bij gevorderde leerlingen werk ik aan muzikale frases, inwendig meezingen, tempovastheid, vingerzetting, dynamiek, algemene muziekleer, solfège.

Lesdagen
Wekelijkse lessen vinden plaats op maandag in het Theater Aan de Slinger. Ik streef naar 36 lessen per jaar.
Volwassen leerlingen (vanaf 21 jaar)  moeten 21 % btw betalen en kunnen ook een strippenkaart van 10 lessen aanschaffen.

 

Over mijzelf

Ik ben afgestudeerd aan het Sweelinck conservatorium en het Utrechts conservatorium voor hoofdvak piano (docerend en uitvoerend musicus) en heb bijvak fagot gedaan bij Louis van Nunen. Ik heb daarvoor vanaf mijn 16e jaar  fagotlessen gevolgd bij vele vooraanstaande fagottisten van Nederland. Tijdens mijn studie heb ik in vele jeugd- en studentenorkesten gespeeld. In 2001 ben ik aangenomen  in  Het Promenade Orkest en sinds 2005 speel ik geregeld in het Czaar Peter Operetteorkest. Naast mijn orkestwerkzaamheden speel ik al 10 jaar in het Markus Blaaskwintet. Ik vind fagot een fantastisch instrument en ik zou iedereen daarvan willen overtuigen.
Als docent ben ik al 5  jaar werkzaam aan de muziekschool van Zeist heb ik daarvoor 2 jaar fagotles gegeven bij Parnassos Utrecht aan studenten en volwassenen uit Utrecht.

 

Meer info over mij 

  • Tarieven 2023 2024: 27,20 euro per 30 minuten (ex BTW; vanaf 21 jaar is 21% BTW
    verschuldigd)
  • Website Scarbo Musica