Over de basgitaar

De bas is onmisbaar binnen elke band. Als bassist ben je onderdeel van de ritmesectie maar ook verantwoordelijk voor de harmonie. Jij bepaalt dan basis van de akkoorden. Zo kan de bas bijna ongemerkt veel invloed hebben op de hele band.
De basgitaar werd in de jaren 50 ontwikkeld door Leo Fender. Aanvankelijk als vervanging voor de contrabas die nogal groot is en onhandig te vervoeren. Al snel ging de elektrische bas een eigen rol spelen in de muziek. Vooral door de pop werd de basgitaar omarmd. Nog steeds is het geluid van die het eerste model, de Fender Precision, vaak te horen. Bijvoorbeeld in rock hoor je vaak het karakteristieke geluid van een Fender Precision bespeeld met een plectrum. Met meestal 4 dikke snaren en een langere hals dan de gewone (elektrische) gitaar brengt de bas een lager geluid
voort. En dat past weer bij de ritmische en harmonische rol van basgitaar. De bas
vormt een hecht duo met de drummer.

Over mijn lessen

In de lessen komt in principe van alles aan bod: linkerhandtechnieken, rechterhandtechnieken zoals slappen, het creëren van baslijnen, het maken van fills en licks, kennis van akkoorden, noten lezen (indien gewenst), soleren en ga zo maar door. Maar ook: hoe haal je een mooie toon uit je bas? En niet te vergeten timing!
Als je basles krijgt van mij staat jouw persoonlijke muzikale ontwikkeling centraal. Jij kiest de muziek die je graag wilt leren spelen en de technieken die je wilt beheersen. Zo haal ik het beste uit elke leerling en blijven de lessen inspirerend en leerzaam.

Basgitaar aanschaffen of huren?
De basgitaar is in vergelijking met andere instrumenten een relatief goedkoop instrument. De goedkoopste bassen zijn er al net onder 100,-  euro, verwacht dan geen klasse-instrument. Heb je een budget van ongeveer € 400,- of meer, dan kan je een heel prima basgitaar vinden waar je jaren mee voort kan.
Direct aanschaffen is dus al snel interessanter dan huren. Maar voor wie eerst eens wil proberen voordat hij of zij overgaat tot aanschaf is huren zeker een optie.
Er zijn allerlei soorten bassen verkrijgbaar. Niet alleen wat betreft merken en sounds, maar er zijn ook kleinere modellen voor kinderen, zo geheten short scale bassen.
Wil je advies op maat, neem dan contact op met Marco van den Akker, voor meer info over merken, modellen, afmetingen en huur of aanschaf.

Lestijden en locatie
Dinsdag: 15:00 t/m 21:30 uur in Theater Aan de Slinger

Over mijzelf

Als tiener raakte ik verslingerd aan de basgitaar. Al snel begon ik in verschillende bandjes te spelen. Na mijn vwo-examen deed ik auditie bij het Hilversums Conservatorium (tegenwoordig gevestigd in Amsterdam) en werd aangenomen. Daar leerde ik gitarist Jan Wouter Oostenrijk kennen met wie ik in de succesvolle band Raïland speelde. Met onze cross-over band spelen we nog regelmatig op festivals in binnen- en buitenland. Ondertussen breng ik ook eigen muziek uit met de jazzband the Newts. Mijn favoriete muziekstijlen zijn: soul, funk, pop en jazz en latin. Maar ik ben ook niet vies van rock of blues. In elke muziekstijl is wel iets spannends te ontdekken. Sinds 2002 geef ik les in Houten bij het Houtens Muziek Collectief.