Over de dwarsfluit

De dwarsfluit is een houten blaasinstrument. “Dwars” duidt op de houding van de fluit tijdens het blazen.
De meeste dwarsfluiten zijn van metaal gemaakt, gewoonlijk zilver. Vroeger werden ze van hout gemaakt, vandaar dat ze ingedeeld zijn bij de houtblazers. De dwarsfluit wordt bespeeld door op de juiste manier tegen het randje van het blaasgat te blazen. Zo ontstaat een toon. Kleppen zorgen ervoor dat de gaten, die in de buis van het instrument zijn geboord, afgesloten kunnen worden. Door het indrukken of loslaten van deze kleppen, kun je op dit instrument verschillende tonen maken.
Het instrument heeft een warme, heldere klank en biedt ideale mogelijkheden om met anderen samen te spelen: met andere fluiten, met piano, of in een orkest.
Het moeilijkste van fluitspelen is een mooie toon maken. Als je dat onder de knie hebt, kun je al vrij snel leuke en bekende melodietjes leren spelen. Als je verder gevorderd bent is er een enorm repertoire aan mooie muziek in allerlei stijlen.

Over mijn lessen

Fluitles wordt gegeven door meerdere docenten. Er zijn verschillen in aanpak, lesvormen, dagen waarop lesgegeven wordt, tarieven, etc.
Als je voor dwarsfluit kiest heb je een veelzijdig instrument in handen!
Dwarsfluit kom je overal tegen: in orkesten, ensembles, als solo-instrument.
Vele soorten muziek kan je spelen: klassiek, pop, jazz en wereldmuziek (dit laatste bijvoorbeeld vanaf oktober 2012 in mijn wereldmuziekensembles!).
Je kunt o.a. kiezen uit privé- of groepsles.
Privéles heeft natuurlijk als voordeel dat jij alle aandacht krijgt, groepsles kan heel leuk zijn omdat je ook leert van de anderen waar je les mee hebt.
Over het algemeen zijn beide lesvormen geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Samen bekijken we welke lesvorm het beste bij jou past.
Ik vind het belangrijk dat je een goede techniek aanleert en daarbij plezier in het spelen hebt en houdt, daarom kan je ook zélf aangeven welke muziek je graag wil leren spelen.
In de les spelen we veel samen, allebei op dwarsfluit of ik begeleid je op de piano.
Je kunt al beginnen met fluitles als je 8 jaar bent (jonger kan eventueel ook, maar dan heb je meestal wel een speciale fluit nodig, een kinderfluit met kromme kop), een maximumleeftijd is er niet. Ook als je jaren geleden fluit hebt gespeeld en het weer op wilt pakken ben je van harte welkom.
Lijkt de dwarsfluit jou een leuk instrument, maar weet je nog niet zeker of het echt wat voor jou is ?
Kom dan eens langs voor een proefles. Via tel. 030-2885839 of k.j.eikema@xs4all.nl kunnen we een afspraak maken.

Lestijden en locaties
Maandag: 15:30 t/m 21:00 Theater Aan de Slinger
Donderdag: 15:15 t/m 21:00 Theater Aan de Slinger

Over mijzelf

Ik ben dwarsfluitdocente in Houten sinds 1993, het jaar waarin ik ben afgestudeerd aan het Utrechts Conservatorium. Tijdens mijn studie heb ik meerdere masterclasses gevolgd, o.a. bij Emile Biessen, Robert Dick en Trevor Wye.
Sinds mijn afstuderen heb ik in verschillende ensembles gespeeld, waaronder een fluit-cello trio, een fluit-piano duo en een klein operagezelschap waarmee we in Nederland, België en Frankrijk hebben opgetreden.
Op het moment leg ik me vooral toe op het lesgeven en doe dit met veel plezier.

Meer info over mij

  • Voor mijn tarieven: neem contact op met mij via de contactgegevens bovenaan deze pagina
  • Wereldmuziekensemble